De voordelen van het gebruiken van de juiste hardloopkleding die hoort bij het jaargetijde mag je niet onderschatten.

Hoewel goede hardloopkleding over het algemeen niet goedkoop is, kun je er jaren plezier van hebben. Het handigste is om bij het samenstellen van je kleding uit te gaan van het drie lagen systeem. 
De drie lagen zijn:

  1. Vochtafvoerende laag
  2. Isolerende laag
  3. Wind- en waterwerende laag

Onderkleding
De onderkleding vormt de eerste laag. Met thermische onderkleding zul je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet bovenlichaam, omdat het zweet makkelijker wordt afgevoerd. Bovendien houdt het in de winter de lichaamswarmte vast. Wil je optimaal profiteren van thermische onderkleding, dan moet je uiteraard ook je bovenkleding aanpassen. Als je onderkleding wel vocht afvoert, maar je jack weinig vocht doorlaat, dan heeft het weinig effect.

Hardloopshirt
Loopshirts, ook wel jersey genoemd, zijn verkrijgbaar met lange, halflange en korte mouwen en ook zonder mouwen. In de dikte en het gebruikte materiaal is veel variatie. In de winter kan een loopshirt perfect als tweede laag worden gebruikt.

Hardloopjack
Een belangrijke eigenschap van een hardloopjack is dat het ademend is, omdat anders het vocht van je lichaam niet voldoende wordt afgevoerd. En goed hardloopjack is bovendien winddicht en waterafstotend. De stof waarvan het jack gemaakt is, moet zo geweven zijn dat het wel transpiratievocht naar buiten, maar regendruppels niet naar binnen laat. Een duur, ademend hardloopjack in combinatie met een gewoon katoenen T-shirt heeft geen effect.

Hardloopbroek
De meeste hardlopers vinden het prettig om in een tight te lopen. Een tight is vochttransporterend en verkrijgbaar in diverse materialen en lengtes; kort, half lang en lang. Er zijn ook speciale wintertights, waarbij op de bovenbenen een iets dikker, geruwd materiaal wordt gebruikt, dat de warmte net iets beter vasthoudt dan de rest van de tight. Hierdoor krijgen de bovenbenen een betere bescherming tegen de kou. Let er alleen wel op dat de tight niet te strak zit, het beperkt je in je bewegingsvrijheid en je hebt dan niet het voordeel van het isolerende luchtlaagje. 
Vind je het niet prettig om in zo'n strakke tight te lopen? Er zijn ook runningpants te koop, dit zijn wat ruimere broeken, gemaakt van het hetzelfde materiaal als het runningjack.

Sokken
Door speciale hardloopsokken te dragen wordt het vocht beter afgevoerd. Dit kan blaren voorkomen. Let er bij aanschaf op dat de sokken naadloos zijn. De duurdere hardloopsokken hebben hiel- en teenbescherming en zijn voorzien van een linker- en rechtervoet merkteken.

Handschoenen
Voor bescherming tegen de kou zijn er speciale hardloophandschoenen. Deze zijn wat dunner dan normale handschoenen. Voor echt koude omstandigheden zijn er thermische handschoenen.

Muts
Je verliest veel energie via je hoofd. Als het erg koud is kun je dus het beste een muts dragen. Lichaamsdelen die erg gevoelig zijn voor de kou, zoals je lippen, gezicht en handen, kun je beschermen door ze in te vetten met vaseline.