(geschreven door Jeanette Fluit)

Januari 2013

De  Dorpslopers, ze bestaan alweer ruim 6 jaar.

In maart 2006 werd er met starterscursussen begonnen om Mierdse en Hulselse  potentiële lopers op de been te krijgen. Eenmaal enthousiast geraakt was het de bedoeling dat deze starters zich aan zouden sluiten bij de atletiekvereniging in Hilvarenbeek of Reusel. Initiatiefnemers waren Jac Naus en Leo van Avendonk, zelf fanatieke lopers en trainers bij de respectievelijke atletiekverenigingen. Zij betrokken al snel Sjef van Beers en Piet van der Heijden bij hun plannen, en de eerste beginnerstraining kwam van de grond.

Sindsdien is er een ontwikkeling gaande die niet te stoppen is, met op 11 januari jongst leden een bijeenkomst voor het oprichten van een officiële vereniging. Wij van de Uitstraling mochten deze vergadering bijwonen en eens gaan kijken wie die Dorpslopers nou zijn.

De Dorpslopers zijn voor hun bijeenkomst welkom bij café van Grinsven in Hooge Mierde. De opkomst van de leden is hoog, stoelen worden wat opgeschoven en voor iedereen wordt ruimte gemaakt. Onder het genot van een kop koffie of thee wordt de vergadering geopend.

In de weken voorafgaand aan deze avond is er een acht koppige werkgroep actief geweest met het bestuderen van de mogelijkheden tot oprichting van een officiële vereniging. Vandaag wordt door de aanwezigen gestemd, vele handen gaan de lucht in en iedereen is vóór. Het gaat dus echt gebeuren, deze club wordt een officiële vereniging. Er zijn vijf mensen die zich kandidaat hebben gesteld voor een bestuursfunctie, en het stemmen op hen zal schriftelijk en anoniem gebeuren. Zo had de initiatiefwerkgroep dat bedacht, maar de procedure wordt door de aanwezigen afgeblazen. Anoniem en stemmen, dat is niet nodig, de vijf kandidaten worden allemaal tot bestuurslid verheven. Alle handen gaan weer de lucht in, iedereen is vóór.

Anja Kokken, Sjef Verbaanderd, Jeanne Verstijnen, Johan Daniëls en Leo van Avendonk gefeliciteerd met jullie benoeming en veel succes bij het verder vorm geven van alles. 

Terugblik op de afgelopen zes jaar
Nadat in maart 2006 de eerste starterscursussen werden gegeven was het dus de bedoeling dat de lopers bij wie ‘het vonkje’ was aangeslagen, zich bij een atletiekvereniging in de buurt zouden aansluiten. Dit gebeurde echter niet, de lopers bleven. De volgende 10 weken meldden zich nieuwe beginners, en ook zij vertrokken niet. 

Het concept; lekker ontspannen lopen in de bossen rond de Spartelvijver, de goede opbouw van de trainingen en de gezelligheid onderling was voor veel joggers een ideale combinatie.

Ergens in de afgelopen jaren is de term ‘de Dorpslopers’ ontstaan, afgeleid van ‘de lopers uit de dorpen Hulsel, Lage- en Hooge Mierde en omgeving’. Jac Naus begon met trainingen voor wandelaars, en ook daar bleek vraag naar te zijn. Inmiddels is Jac opgevolgd door Johan Daniëls, gediplomeerd wandeltrainer. De Dorpslopers kennen een actieve gevarieerde wandelgroep, en de omgeving leent zich natuurlijk uitstekend voor mooie tochten.
Trainer Piet van der Heijden heeft afscheid genomen als trainer en Ad van Campen, een enthousiaste atleet uit eigen gelederen, gaat dit stokje overnemen. 

Meer dan alleen trainen
Naast de wekelijkse trainingen is er alle ruimte voor aanverwante activiteiten.  Zo doen de Dorpslopers onder andere jaarlijks mee aan de Tilburg Ten Miles en de L’Avant Sylvestercross van AVR in Reusel. Ieder jaar ondernemen ze tochten naar pelgrimsoorden als de Heilige Eik in Oirschot, naar de Weebosch bij Luijksgestel en Scherpenheuvel in België. Of gewoon, om een seizoen af te sluiten; ‘lopend naar de Bok en daar een Trappistje vatten’. Het vijf-jarig jubileum werd in september 2011 gevierd met wadlopen in Friesland, wat een buitengewoon geweldig weekend is geworden. Sportief bezig zijn met veel gezelligheid onder elkaar, is de essentie van deze club.

In 2012 kreeg de wandel- en loopgroep een eigen logo, ontworpen door Hans van Gisbergen. Heidi de Kort maakte zich sterk voor de frisgroene Dorpslopersjasjes. En ook een mooie website bleef niet uit. Iedere week ontvangen de leden een nieuwsbrief met als vaste rubriek ‘het weer voor zondag’, want die ochtenden wordt er altijd gelopen. Weer of geen weer…  Als je maar goed voorbereid bent.

Terug naar de oprichtingsvergadering
De club groeide flink in de afgelopen jaren en een vereniging kon niet uit blijven. Eén van de mensen uit de initiatief werkgroep zegt: “Met een gemotiveerd bestuur kunnen de taken die er bij de organisatie van een hardloopgroep komen kijken worden verdeeld. En de trainers kunnen dan doen waar ze goed in zijn”.  

Tijdens deze bijeenkomst komt heel duidelijk naar voren dat dit niet ‘gewoon een sportclub’ is.  De identiteit is uniek en blijkt voor veel leden erg belangrijk te zijn. Niet alleen dat wandelen en hardlopen, maar juist die sfeer en betrokkenheid naar elkaar. Eén van de Dorpslopers zegt gekscherend: “Eigenlijk is dat hardlopen maar bijzaak, naast de gezelligheid en de leuke activiteiten”. Mocht u ze zien, in en om onze gemeente: ‘die groene jasjes’… dat zijn er dan waarschijnlijk een paar van de Dorpslopers. Die voortaan als officiële vereniging door het leven gaan.