Trainingsschema Tilburg Ten Miles, 2017
Klik hier

 

september 2011, sfeerverslag

Dorpslopers lopen mee in de Tilburg Ten Miles

Zondag 4 september was het zover, het jaarlijkse hardloopevenement van Tilburg, de Tilburg Ten Miles. Een flink aantal dorpsgenoten

uit Reusel, Hooge- en Lage Mierde hebben meegelopen  in dit spektakel voor atleten.

door: Jeanette Fluit, dit artikel is eerder verschenen in de Uitstraling

Vier jaar geleden werd er door de Dorpslopers voor het eerst mee gedaan aan de Tilburg Ten Miles. De lopers, veelal lid van hardloopgroep de Dorpslopers, liepen niet alleen voor zichzelf maar ook voor het Verbeeten Instituut, met op hun rug de tekst: “Ik loop tegen kanker in Brabant.” 

Het idee hiervoor was ontstaan doordat de trainers werden benaderd door Wim van der Put, verbonden aan AVR’69 uit Reusel en die als medewerker aangesloten is bij Verbeeten. Een instituut dat onder andere fondsen werft voor onderzoek naar behandelmethoden bij kanker.

Omdat vrijwel iedereen wel iemand kent in zijn of haar omgeving die tegen kanker vocht, vond de groep het een mooi symbool om “tegen kanker in Brabant” te gaan lopen. Dit jaar alweer voor de vierde keer. Maanden van tevoren werd er begonnen met de voorbereidingen. Serieus trainen dus.

Trainen
Iedere zondag lopen in de prachtige bossen rondom de Spartelvijver, langs de Belgische grens en door landgoed de Utrecht. ’s Morgens om 9.00u. De lucht knapperig fris, de hele dag nog voor de boeg, de bossen geuren. Tourfietsers razen over de fietspaden, stoere mountainbikers crossen over de oneffen grond, honden met hun bazen, een enkele ruiter, en natuurlijk onze Dorpslopers. Om 9.00u gonst de natuur van de sportieve bedrijvigheid. 

Op de woensdagavonden, om 20.00u, vindt de tweede training plaats, meestal wordt er dan een duurloop gelopen. Kilometer na kilometer glijdt onder de hardloopschoenen door, en ver boven die schoenen wordt flink gekletst, want hardlopen doen de Dorpslopers ook voor de gezelligheid.

Enkele weken later worden de startnummers en t-shirts van het Verbeeten Instituut uitgedeeld voor de Tilburg Ten Miles. Het begint al behoorlijk te kriebelen nu. Zal het gaan lukken? Eén ieder gaat straks met zijn of haar eigen verwachtingen van start. De één wil de eigen tijd verbeteren, de ander wil sneller dan een teamgenoot over de finish gaan en weer een ander heeft  vooral als doel lekker te lopen en te genieten van de sfeer die Tilburg biedt tijdens de loop.

Dan is dé dag aangebroken. Om 10.30u verzamelen de deelnemers op het Dorpsplein van Lage Mierde, waarvandaan gecarpoold wordt richting Tilburg.
De lopers slaan hun honk op in de foyer van de Stadsschouwburg, onder de vleugels van het Verbeeten Instituut, dat hen welkom heet en ze opwacht met een schaal dropjes of pepermuntjes en een doosje vol minispeldjes om de startnummers mee op de buiken te kunnen spelden.
Er wordt in drie groepen gelopen, allereerst start de 10 km. voor heren, gevolgd door de 10 km.  ‘ladies run’. Daarna worden de Ten Miles gemengd gelopen, door de toppers onder de Dorpslopers.

Van start tot finish
Eerst nog even een klein rondje warmjoggen en vervolgens naar de start, waar er, vooral net voor de start van de ladies run, lange rijen staan voor de toilethokjes die daar tijdelijk zijn neergezet.
Dan opstellen in de startvakken, ledematen losschudden, veters aantrekken en medelopers scannen. “Páng” het startschot wordt gegeven, de hekken gaan open, de atleten gaan los.

Fris en fruitig langs het kanaal en vol goede moed door de gezellige straten met volop hoempapa muziek. Over de Schouwburgring waar dorpsgenoten succeswensingen scanderen. Door de winkelstraten naar de Bredaseweg. De zon wordt nieuwsgierig en piept tussen de wolken door, het wordt warm en de vochtige straten dampen op. Dat maakt het lopen lekker pittig.
De bekertjes water die worden aangeboden zijn zeer welkom en lichtjes verfrist zetten de lopers de route voort. Spandoeken vol aanmoedigingen en een enthousiast publiek, maken dat de voeten vooruit blijven gaan.

Dan komt de lange weg langs het spoor. Het zonnetje in de ruggen bedoelt het goed, maar is eigenlijk net iets te warm. Aan het einde van de Spoorlaan de beproeving: het talud op om de Ringbaan Oost over te steken. Hier haken runners af, maar onze Mierdenaren houden vol. De helling weer af, rechtstreeks de Tilburgse volksbuurt in. Muziek, gelach, gedrink, getoost, heel veel mensen en spandoeken, natte sponsjes en bekertjes water. Wat is het heerlijk om de Tilburg Ten Miles te lopen. 

Nog twee-en-halve kilometer te gaan. Het begint zwaar te worden, de vermoeidheid wil toeslaan. Een medewerker van de organisatie spreekt bemoedigende woorden: “goed zo mensen, het laatste stukje, probeer ontspannen te blijven lopen.”  Een douche om onderdoor te lopen, of toch liever niet? Door naar het Piusplein, een vrolijk nummer weerklinkt vanuit de plaatselijke tamtam. Wat een sfeer, wat een sensatie.
De laatste kilometer wordt ingezet. Het is eigenlijk niet meer te doen, waar blijft die finish toch? Dan komt de klok boven de finish in zicht, de seconden tikken in rap tempo weg, nog even een sprintje… Het publiek juicht, de luidsprekers schetteren, de eindstreep wordt gepasseerd…

En dan is het voorbij. Het is gelukt, de kilometers zijn gelopen. Moe, hijgend maar zeer voldaan krijgen de sporters hun welverdiende medaille om hun nek gehangen.  

Op naar volgend jaar…